Sayfalar

Dikkat!! Basına kozmetik ve sporcu gıdaları yasağı olarak yansıyan gümrük genelgesi; kozmetik ve besin takviyelerinin yurtiçine girişini tamamen yasaklarken, muafiyet kapsamındaki ayakkabı, giyim, elektronik ve diğer ürünlerin yurda girişini 2 ayda 1 kez yılda ise 5 kez olmak üzere sınırlandırmıştır.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Yasak sonrası gümrükte yaşanan sorunlar

Paketim geldi ,gelmedi soru ve sorunları ile sık sık karşılaşıyoruz ve çok haklısınız.Ödediğiniz paranın karşılığını almak hakkınız. 
Dünyadan soyutlanmış,alışveriş özgürlüğü elinden alınmış deyim yerindeyse çıplaklaşmış,esir alınmış  bireyler olduk bu genelge sonrası.
Bu başlık altında gümrüklerde yaşadığınız sıkıntıları,size yapılan muameleyi,ve genelgenin nasıl uygulandığını ya da uygulanamadığını,aksaklıkları hep birlikte ayrıntılı olarak tartışalım



Okan: Figür koleksiyonu forumumuzun üyesi Kerem Beyit'in mesajından alıntı :
''2 ayda 1 olayını gayet titizlikle uyguluyorlar... Geçen hafta yayınevinin bana "courtesy copy" olarak gönderdiği kitapları takmışlar, ihbarı aldım gittim, "sizin 3. paket bu, 2 paketten sonra beyanname isteriz" dediler yani 5 paketi vergisiz al gerisi için vergi öde durumu da yok, direk gümrük müşaviri ile gel diyorlar yani işin özü "hiç gelme" diyorlar :)
Ben oradaki teyzeye kitapların internet alışverişi değil, kontratım gereği yayınevinden gönderilen kopyalar olduğunu söyledim, hatta kitabı açtım kendi ismimi gösterdim credits bölümünden ama tınlamadılar bile... Yani alışverişi geçtim, yapımında çalıştığım kitapları dahi alamayacağım bundan sonra...
Ben 5 limitini aynı ürünler kapsamında sanıyordum, oysa ki yurtdışından istediğiniz ne olursa olsun toplam koli limitiniz 5... Hayırlı uğurlu olsun hepimize...''


Yakup: Arkadaşlar başıma gelenleri mutlaka sizinle paylaşmak istedim. Lütfen okuyun. Bu ülkenin halini ve başıma gelenleri görün. Konuyu madde madde yazıyorum açık olsun diye. ÇILDIRMAMAK İŞTEN BİLE DEĞİL.
1) 13 Nisan'da Victoria's Secret'tan 1 pantolon, 1 elbise, 1 terlik, 1 şampuan siparişi verdim. Toplam tutarı 110 Dolar.
2) 14 Nisan'da kredi kartımla bu tutar ödendi.
3) Paket DHL ile 20'sinde AHL'ye geldi ve gümrük tarafından içinde "kozmetik" olduğu gerekçesiyle el kondu. Kozmetik olduğu söylenen şampuanın satış fiyatı 6 Dolar!
4) DHL gümrük departmanı şeflerinden biri ile yaptığım görüşmede (büyük harfle yazıyorum) BU GENELGENİN ÇIKMASINA SEBEP OLANLARDAN BİRİ DE BİZİM YABANCI GENEL MÜDÜRDÜR. DEFALARCA ANKARA'YA GİTTİ GELDİ, GÜMRÜK MÜŞTEŞARLIĞINA BASKI YAPTI "BİZ BOHÇACI DEĞİLİZ, BÖYLE UFAK PAKETLER TAŞIMAK BİZE YAKIŞMIYOR VS." dedi. Onların yalancısıyım.
5) AHL'nına kalktım gittim, dünyanın taksi parası ve kaybettiğim zaman da cabası. Görüştüğüm gümrükçü bana 150 TL ordino ücreti + 67 lira antrepo parası ödemem gerektiğini söyledi.
6) Gümrükçüye genelgeyi göstererek 5. maddeye aykırı işlem yaptıklarını, paketimin derhal bana teslim edilmesini aksi takdirde suç duyurusunda bulunacağımı söyledim.
Omuz silkti, AHL Gümrük Baş Müdürlüğüne Dilekçe verin dedi. Paketi almazsam ne olur diye sordum. "BİZE kalır dedi. "Bize kalır"....
7) AHL Gümrük Baş Müdürlüğüne verdiğim dilekçe zarfı açılmış olarak az önce postayla geri geldi. Üzerinde aynen şunlar yazıyor: ATATÜRK HAVALİMANINDA BAŞ MÜDÜRLÜK YOKTUR MÜDÜRLÜK VARDIR, O YÜZDEN İŞLEM YAPILMAMIŞTIR.
Şimdi aynı zarfı Ankara' ya Gümrük Müsteşarlığına göndereceğim.


Ülkenin geldiği hali görün ve HIZLI KURYE HİZMETLERİNİ UNUTUN.


Arkadaşlar ACİLEN BU YASANIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇMALIYIZ. ELİMİZDEN ALINAN ALIŞVERİŞ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDÜR. ALDIKLARIMIZ ÖNEMLİ DEĞİL, DEVLET BİZE ALAMAZSIN DİYOR, HAKLARIMIZA KISITLAMA GETİRİYOR. YASAL YOLLARDAN HAKKIMIZI ARAMALIYIZ.


Cansu ; Bu sabah 19'undan önce sipariş ettiğim, 21' inde gönderilen ancak dün gümrük kağıdı elime ulaşan ürünlerimi almaya Topkapı'daki Gümrük Müdürlüğü'ne gittim. Öncelikle kredi kartı dökümünden ödeme tarihini gösterdiğimde sorun çıkarmadan ürünleri teslim ettiler. Kozmetiğin artık yasak olduğunu da üstüne basarak söylediler. Yani genelge şu an uygulamada. Uygulama hakkında biraz bilgi de aldım. Kozmetik ve gıda takviyesi genelgede yazdığı gibi tamamen yasak. Bu gibi ürünleri vergisini ödeyerek almanız söz konusu değil. Bu tür ürünlerin getirildiği tespit edildiğinde paket geldiği yere geri gönderiliyor, teslim alamıyorsunuz. Ürünlere el koyma, imha etme gibi bir durum yok. Prosedür geldiği adrese geri gönderme şeklinde. 2 ayda en fazla bir, yılda 5 kez 150 Euro altı olayı sadece muafiyet için geçerli. Yani bundan fazla ürün getirebilirsiniz ancak vergisini alırlar. Tabi aldığınız ürünün kişisel kullanım için olması gerekiyor, fazla adet olmamalı. Gümrük memurundan aldığım bilgiler bu yönde. Bilgi olması açısından yazıyorum.



Onur: Şansınızı denemeyin. Belki geçer denemesiyle yeni kanunun basında çıkmasından sonra iherb' den iki yeni ürün istemiştim. Yaklaşık 3 hafta sonra tebliğ kağıdı verdi. Bugün Davuppaşa'daki istanbul kargo müdürlüğüne gittim. Benden öne 165 dolarlık siparişi olan içinde helikopter bulunan şahıs ürününü alırken uyarıldı. Birdahakine gelmez diye. Bir vergide kesilmedi. Sıra bana geldiğinde 60 dolarlık ürün verilmedi. Vergisini ödeyim bilgim yoktu bu son olsun desemde bcaa ve balık yağı bulunan paketim açılmadı. Oradaki onayı veren şahıs alamazsın dedi. Veb bu riski aldım da siparişi verdim ama artık anlaşılan şuki belki geçer diye merak edenler bu macaraya hiç atılmasın. Doktor rapotu ve reçete getirmen dedi. Hangi doktor balık yağı ve bcaa için reçete yazar. Aziz Nesin'in verdiği oranın yüzde kaçı bu seçimde tutacak hep birlikte görürüz.


Dario: Arkadaşlar kusura bakmayın ama bunu yazmam gerekiyor bugün kağıt geldi 16 günlük bi beklemeden sonra ayakkabılarım aldım. Kozmetik ürünlerini cidden teslim etmiyolar ayakkabılarda bile adam paketi açıyor "Napcan lan bunları" diyor. Çok korktum donakaldım cevap veremedim "Giyecez abi" dedim. Ondan sora imzayı attı "Al lanet olsun, gözüm bir daha seni görmesin" dedi. Bende aldım paketi kaçtım resmen. Darısı paketini bekleyenlerin başına.


By Admin with 2Yorum

2 yorum:

Bu problemi her üründe yaşayacağız.

Zaten amaç şu an sipariş verip gelip gelmeyeceğini denemek değil çözüm üretmek olmalı.Ancak yasaktan habersiz olan arkadaşlarımızı bilinçlendirmeli ve bilgi vermeliyiz

Yorum Gönder