Sayfalar

Dikkat!! Basına kozmetik ve sporcu gıdaları yasağı olarak yansıyan gümrük genelgesi; kozmetik ve besin takviyelerinin yurtiçine girişini tamamen yasaklarken, muafiyet kapsamındaki ayakkabı, giyim, elektronik ve diğer ürünlerin yurda girişini 2 ayda 1 kez yılda ise 5 kez olmak üzere sınırlandırmıştır.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Gümrük genelgesinde çelişen maddeler

Omnia; GÜNÜN SORUSU:

Genelgeyi okuttuğum aklına ve muhakeme gücüne güvendiğim bir arkadaşım, benim şimdiye kadar pek de fark edemediğim bir çelişkiyi gördü. Konu gıda takviyelerindeki sınırlama ile ilgili, kozmetikle değil.

Genelgeyi okuduktan sonra...

Bu sınırlamanın gerekçesi ne olabilir, dedi bana.

İkimiz de bir çok kişi gibi, genelgeyi çıkaranların mantığı açısından "halk sağlığı" dedik.

Fakat, dananın kuyruğu işte burada koptu.

Şöyle ki; Mesela, ben bir "milli sporcu" olsam genelgeye göre milli sporcu belgesini ibraz etmek suretiyle (hiç bir doktor tavsiyesi veya sağlık raporuna gereksinim duymaksızın) istediğim gıda takviyesini gümrüklerden alabileceğim mi?. EVET.

Milli sporcu olmak, "halk sağlığı" gerekçesiyle engellendiği iddia edilen ürün yelpazesine serbestçe erişim imkanını hangi imtiyazla, nasıl sağlar peki?

Milli sporcuyu kerameti kendinden menkul bir şekilde ihtisas sahibi bir "doktor" olarak mı düşünüyor bu genelgeyi çıkaranlar?

Milli sporcu ile amatör sporcu veya normal bir vatandaş arasında, "halk sağlığı" temelinde nasıl bir fark vardır ki halk sağlığı gerekçesiyle bir ürün yelpazesi birine tamamen yasaklanırken diğerine halk sağlığı ile tamamen ilgisiz imtiyaz sahibi olduğu alanda belli bir belgeyle buna erişim hakkı verilmektedir?

By Admin with 1 Yorum

1 yorum:

Şunu da eklemek isterim ki bu ürünler madem yasaklı yurtiçindeki firmalar nasıl ithal edip satmak serbestliğine sahiptir? Nasıl bir genelgedir bu?

Yorum Gönder